Informatief

Het nut en onnut van olie additieven

Er zijn nogal vaak discussies over. De een vindt olie additieven onzin en de ander vindt het een wondermiddel. Hoe kan het zijn dat een additief bij de ene wel heeft gewerkt en bij de ander niet? Wanneer heeft een additief nou wél nut en wanneer heeft het geen nut?

Wat is een olie additief?

Om te beginnen is het wellicht handig om even het begrip olie additief uit te leggen. Simpel gezegd heeft de olie die u gebruikt bepaalde eigenschappen. Fabrikanten hebben de oliën die ze verkopen zo eenvoudig mogelijk gemaakt om zo de prijs laag te kunnen houden. Deze olie zal in de meeste gevallen ook zeker wel voldoen. Feit blijft wel dat de kwaliteit van de olie altijd beter kan maar vanwege de kosten niet wordt gedaan. Uitgebreidere technische informatie hierover vindt u hier.

Olie additieven zijn ontwikkeld om de kwaliteit van de olie op bepaalde punten te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld additieven die voor een betere bescherming zorgen of die het oliesysteem reinigen. Verder zijn er nog additieven die problemen zoals olieverbruik, olielekkage en carterdruk tot op zekere hoogte op kunnen lossen. Voorbeelden hiervan zijn de Lindemann Oil Stop Leak en de Lindemann Worn Engine Treatment.

Waarom een olie additief?

Als de normale olie over het algemeen voldoet, waarom zou u dan additieven gebruiken? Het antwoord zit hem in de combinatie tussen de relatief goedkope oliën die nu gebruikt worden en het rijgedrag van deze tijd. Er komen steeds meer auto’s op de weg en mensen zijn steeds drukker. Het gevolg, files!

Wanneer een auto veel korte afstanden rijdt, bijvoorbeeld bij stadsverkeer, komt de motor niet goed op temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de olie niet warm genoeg wordt. Wanneer olie niet warm genoeg wordt zal het geen optimale prestatie kunnen leveren. De smering is minder en bovendien zorgt het voor verontreiniging. De oliedampen zullen gaan neerslaan en gaan aankoeken in de oliekanalen. Hierdoor zal de olie minder goed door de motor verspreidt kunnen worden waardoor slijtage kan gaan optreden. Verder kunnen de zuigerveren vast gaan zitten in de aangekoekte oliedampen.

Het nut van beschermingsadditieven

Er zijn meerdere soorten additieven, naast de aanvullende additieven die verschillende problemen kunnen oplossen zijn er beschermings- en reinigingsadditieven. Een beschermingsadditief zorgt ervoor dat er een oliefilm gevormd wordt. Deze oliefilm zorgt voor bescherming wanneer de normale olie dit niet kan doen. Daarnaast zorgt de oliefilm ervoor dat de neergeslagen oliedampen niet blijven hangen en dus niet aan kan gaan koeken.

Het nut van reinigingsadditieven

Reinigingsadditieven zijn additieven die in de “oude” olie gegooid worden. Vervolgens zal de motor een aantal minuten stationair moeten draaien en zal zowel de olie als het oliefilter vervangen moeten worden. Deze additieven zorgen ervoor dat alle afzettingen, zoals bijvoorbeeld aangekoekte olie, verwijderd worden. Zoals gezegd kunnen deze afzettingen voor een hoop problemen zorgen. Het gebruiken van een reinigingsadditief zal dan ook veel van deze problemen eenvoudig kunnen oplossen.

Helpen additieven tegen olielekkages?

Additieven kunnen helpen tegen olielekkages. Er zijn verschillende additieven die ervoor zorgen dat afdichtingen weer hersteld worden waardoor olielekkage verholpen wordt. Een additief kan echter niet alle lekkages verhelpen. Soms zijn de lekkages te groot om opgelost te kunnen worden met een olie additief. Wanneer dit het geval is, is het vaak een groot mechanisch probleem en zal u naar uw garage moeten gaan.

Wanneer heeft een additief soms geen nut?

Het nut van de additieven is nu genoeg besproken. Additieven kunnen zoals beschreven dus zeker nut hebben, maar dit is natuurlijk niet altijd het geval. Sommige problemen kunnen gewoon niet verholpen worden door een olie additief. Soms zijn er grote mechanische problemen die ervoor zorgen dat uw auto veel olie verbruikt of dat er bijvoorbeeld carterdruk ontstaat.

Wanneer dit een mechanisch probleem blijkt te zijn zal u hiermee naar uw garage moeten gaan. Voor olie additieven geldt wat dit betreft: “Baadt het niet, schaadt het niet”. De problemen kunnen opgelost worden door een additief en in deze gevallen bent u er zeer goedkoop en snel vanaf gekomen. Soms heeft u wat meer pech en blijkt het probleem groter dan gedacht.

Voorkomen is beter dan genezen!

Ondanks dat er problemen zijn die opgelost kunnen worden door additieven is voorkomen nog altijd beter dan genezen in deze kwestie. De grote mechanische problemen die hierboven beschreven worden kunnen vaak voorkomen worden door beschermingsadditieven. Wanneer u zuinig bent op uw auto zal uw auto zuinig zijn voor u!

Heeft u zelf ervaring met additieven? Plaats het in de reacties! 

Linkpartners:

uitlaten startpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *